Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/4/d/dittitalia/wp-config.php on line 96

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/4/d/dittitalia/wp-config.php on line 97
Ditt Italia https://dittitalia.no Med kjærlighet for ekte italienske opplevelser Sat, 31 Oct 2020 16:18:38 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Olivenolje https://dittitalia.no/generelt/olivenolje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=olivenolje Sat, 09 Jan 2021 14:46:05 +0000 https://dittitalia.no/?p=8643 Innlegget Olivenolje dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Olivenolje

Produksjon av olivenolje er en praksis som stammer helt tilbake til de tidligste registrerte sivilisasjonene. Her får du en liten smakebit av olivens rike og varierte historie, de biologiske forholdene og en innsikt i hvordan olivenolje lages.

Historien om oliven

Oliventreets historie starter der hvor landmassene vi i dag kaller Italia var for 20 – 40 millioner år siden. Her har forskere funnet fossiler av Olea Europaea, hvis opphav antagelig var Olea chrysophylla som stammet fra nord i Afrika.

Spor etter dyrkning av spiselige olivenplanter finnes helt fra tidlig bronse-alder (3150 til 1200 BC), men bruken er ikke dokumentert. De første historiske dokumentene som bevitnet olivenplantene i mat ble funnet i leirtavle bibliotek i den gamle bystaten Ebla, i moderne Syria (ca 2400 BC). Biblioteket ble rammet av brannen som ødelagte det kongelige palasset, men varmen var en fordel for leirtavlene. Varmen gjorde at viktig skriftlig informasjon ble bevart i naturlig brente leirtavler, og informasjonen har blitt bevart helt frem til nåtiden. Dette gir oss en unik innsikt i denne perioden.

Traktor i arbeid på en av olivenlundene til gården Poggione i Toscana

Traktor i arbeid på en av olivenlundene til gården Poggione i Toscana

Leirtavlene var den første nedtegningen, men etter dette blir olivenolje omtalt i flere forskjellige dokumenter. Det vi kan lese oss til er at olivenolje har vært en høyt verdsatt vare igjennom flere årtusener. Oljen har vært brukt i alt fra matlaging, til medisin og hudpleie. Resultatet av oljens allsidige bruksområder var at den var en lett omsettelig vare. Egypterne i pyramidene importerte den fra Fruktbar Halvmåne, minoene brukte den i religiøse seremonier til sin store gudinne. Oldtidens olympiske atleter sverget til den muskelavslappende effekten oljen hadde. Oljen ble videre brukt både da og i mange århundrer etter, i såper og i oljelamper. Da man fikk maskiner med bevegelige deler, ble olivenoljen høyt skattet grunnet dens smørende egenskaper.

Allerede flere år før 900 BC, blir de oliventrærne vi kjenner plantet i Italia og Spania av henholdsvis etruskerne og ibererne.

Prøvesmaking av vin - Foto: Paolo Menchetti

Prøvesmaking av vin – Foto: Paolo Menchetti

De eldste dokumenterte oliventrærne nådde den beundringsverdige alder av 2.000 år, men det er de som hevder at noen ble enda eldre. Hvis du noen gang besøker Landbrukshøyskolen i Aten kan du se utstilt restene av «Platos oliventre», som man tror er den samme planten som stod på det gamle Greske filosofiakademiet. Noen trær i Palestina sies å være de Jesus hvilte under i sine siste dager på jorden. Vitenskapelige studier med karbondatering og DNA har ikke kunne dokumentere levende planter som er eldre enn 1000 år.

Oliventreet blir sjelden høyere enn 15 meter. Røttene er svært sterke og flere trær kan komme fra samme rotsystem. Skulle den delen av planten som er over jorden bli ødelagt av en katastrofal brann, frost eller menneskers handlinger, kan treet vokse ut igjen fra roten. Et relativt moderne eksempel på dette finner vi under den unormale frosten i 1985 i Toscana. Frosten ødelagte levebrødet for mange av bøndene det året. Etter å ha fjernet det døde treverket på plantene, regenererte plantene seg i de påfølgende årene.

Massimiliano Fe fra gården Poggione blant oliventrærne

Massimiliano Fe fra gården Poggione blant oliventrærne

Oliventrær

Oliventrær er blitt kultivert i mange varianter. Denne praksis krever to varianter som dyrkes i et primært felt og et sekundært. På denne måten kan den ene pollinere den andre og sikre kontinuiteten i avlingene i hundrevis av år fremover. Vi skal se på noen av de trærne som gir oss den beste olivenoljen, fra Toscana og Umbria.

Frantoio
Frantoio vokser i et mildere klima enn det i som er i Sør-Italia og Spania. Dette fordi denne varianten er ømtålig for varme og kulde. Varianten har en høy, konstant produktivitet, en stor evne til å slå rot og starter tidlig å bære frukt. Denne svært fruktige oljen er produsert mest i Umbria og Toscana sammen med Leccino, som er hoved pollinatoren.

Leccino
Dette er en av de eldste trærne som kultiveres i Italia, og den er kjent for å ha en bedre motstandsdyktighet mot kulde. Planten produserer forholdsvis tidlig frukt og resultatet er en berømt, delikat olje. Denne kan brukes alene eller blandes med mer nøytrale varianter. Leccino trefamilien er uforenelig med seg selv, hvilket betyr at de ikke kan pollinere seg selv. Derfor må det andre typer olivenplanter til for at denne varianten kan formere seg. Kjente pollinerere er Moraiolo, Pendolino, Maurino, Morchiaio, Gremignolo de Bolheri, Piangente, Razzo, Trillo og Frantoio.

Moraiolo
Denne varianten er karakterisert som hardfør og passer utmerket i fjellstrøk. Moraiolo trær bruker ikke lang tid på å bære frukt etter at det er plantet og har en høy, konstant produktivitet. Den bærer en frukt som gir deg en svært bitter, krydret ettersmak. Eksperter hevder at denne er en av de beste italienske olivenoljer som er tilgjengelig, spesielt takket være det høye innholdet av squalene og polypenol.

Høsting av oliven - Foto: Azienda Agricola Pomario

Høsting av oliven – Foto: Azienda Agricola Pomario

Hvordan fremstilles olivenolje?

De gamle romerne (og kanskje også grekerne) var kjent for å bruke de samme olivenoljepressene som vi bruker i dag. Noen av dem står utstilt nær den Volubilis arkeologiske utgravingen i Marokko.

En oljemølle maler generelt i 30-40 minutter for å sikre at oliven er knust og for å samle sammen de største oljedråpene. I denne fasen aktiveres enzymene og smaken og lukten av det som skal bli en olje begynner å utvikle seg.

Resultatet etter oljemøllen er en olivenpostei. Denne smøres på disker som er stablet oppå hverandre. Før i tiden var diskene laget av kokosnøtt fibre eller hamp, men i dag er de laget av mer vedlikeholdsvennlige syntetiske fibre. Diskene må kunne rengjøres godt ettersom renhetsgraden har mye å si for produksjonen av topp kvalitets olivenolje. Er det gamle rester på diskene, vil de ha gjæret og det vil igjen påvirke smaken på det endelige produktet.

Fiberdiskene presses igjen, denne gangen med tilsatt vann for å presse ut så mye olje som mulig. Vann og olje separeres så enten gjennom dekantering eller med en vertikal sentrifuge.

EU-regler krever at denne prosessen kalles kaldpresset oljeproduksjon kun hvis temperaturen holdes under 27 grader Celsius. Ingen land utenfor EU håndhevere denne standarden, så resultatet er at kun italienske, spanske og andre europeiske olivenoljer merket som kaldpresset faktisk etterlever denne regelen.

Massimiliano Fe fra gården Poggione og Jan Terje Melandsø fra Ditt Italia blant chili-buskene

Massimiliano Fe fra gården Poggione og Jan Terje Melandsø fra Ditt Italia blant chili-buskene

I en alternativ metode, svært vanlig i industrien, brukes det en sentrifuge. Denne måten krever mer kraft og er dyr, men utvinner mer olivenolje og krever mindre arbeid. Dersom reglen om 27 grader Celsius etterleves, så tillater EU-reglementet at produsenten merker det endelige produktet som kaldutvunnet olje.

Oljen kan deretter lagres i kjelleren, som vin, for å la tyngdekraften utgjøre den siste separeringsprosessen. Og der har vi den, klar for å nytes.
Den gjennomsnittlige brukeren tenker ikke så mye på alle disse aspektene ved olivenolje. Vanligvis kjøper folk en flaske på en vanlig butikk og bruker denne til matlaging, smakstilsetting, ingrediens i et skjønnhetsprodukt, som smøring, rengjøring av krukker, og mye annet. Men det er viktig å vite at det finnes flere ulike typer oliven, med ulike smaker og forskjellige bruksområder. Skal du få maksimalt utbytte av oljen, gjelder det å velge rett variant. I likhet med vin, vil en kjenner velge nøyaktig den riktige olivenoljen som passer perfekt med ingrediensene for å få en perfekt middag. Les videre for å bli bedre kjent med olivens kvaliteter.

Utsikt fra eiendommen - Foto: Paolo Menchetti

Utsikt fra eiendommen – Foto: Paolo Menchetti

Olivens kvaliteter

Først, noen basiskunnskaper. Det er fire typer kommersielt kategorisert olje. Tre av dem er utvunnet fra Virgin olivenolje, og en fra Pomace (det som er igjen etter at man har fått ut alt fra olivenposteien). Når disse separeres vurderer vi deres syreverdi. Dette er ikke pH verdien, men konsentrasjon av fri oleic syre. Jo lavere konsentrasjon av denne syren i det endelige produktet, jo bedre kvalitet på oljen.

Rå oliven Pomace olje er basisolje som kan utvinnes, og det er bare en av de mange smarte måtene bøndene bruker for å presse ut så mye produkt som mulig av avlingen. Rå oliven pomace olje må blandes med rester av jomfru olivenolje for smakens skyld. Restauranter som forbruker store kvanta, foretrekker å bruke denne kvaliteten av åpenbare grunner.

Lampe jomfruolje er den jomfruoljen som har høyest syreinnhold, over 3,3%. Den tar navnet sitt fra det italienske ordet for lampe lampada og er i sin vanlige form kun ment brukt som lampeolje eller for industrielle formål. Den kan raffineres og blandes med andre oljer for å gjøres spiselig.

Vinkjeller - Foto: Paolo Menchetti

Vinkjeller – Foto: Paolo Menchetti

Navnet «Jomfru olivenolje» har en tendens til å forårsake forvirring, ettersom det er både navnet på den oljen man får i første stadium av utvinningen og en av de mulige kvalitetene som er et resultat av produksjonen. Når vi snakker om selve oljen, så identifiserer vi jomfruoljen med en syreverdi på 2% eller mindre. Klar for bruk, men ikke god nok for å bli ansett som topp kvalitet.

Ekstra jomfru olje, eller EVO, er det produktet vi alle kjenner og elsker. Dens syreverdi er satt til å være 0,8% eller mindre. Kun Italia, Hellas og Spania produserer stort volum av denne oljen, og av disse landene er Italia den største produsenten, og den mest verdsatte. For å kvalifisere som EVO må oljen utvinnes gjennom en kald mekanisk utvinning. Når vi ser på de beste olivenolje variantene, snakker vi alltid om EVO.

Rom for smaking av vin og olivenolje - Foto: Luca Barelli

Rom for smaking av vin og olivenolje – Foto: Luca Barelli

Olivenoljens smak

Når vi er kommet så langt, blir du nok ikke overrasket over at det i olivenolje industrien er personer som har som jobb å smake på oljen. Tittelen er sommelier og de er svært lik sin likemann i vinindustrien. Oljesmakerne avgjør oljens skjebne og kategoriserer oljen i de tre graderingene, samt sier noe om hva som passer til forskjellige formål.

Når du snakker med en olivenolje sommelier, kan du få inntrykk av du snakker med en dyretemmer eller en annen type naturalist. Han eller hun vil ta deg gjennom smaksprosessen slik en hundeoppdretter vil hjelpe deg med å velge en valp fremfor en annen.

Du tar et glass, eller enda bedre et kopper kar (det må være ugjennomskinnelig) og heller en meget liten oljeskvett, tilsvarende en eller to spiseskjeer, oppi. Du må så «klappe oljen» mens du dreier glasset inne i hendende dine. På denne måten varmer du opp innholdet, du vekker det til live. Når lukten av oljen smyger seg opp av karet, da vet du at oljen er levende. Lukten vil også si deg mye om oljetypen du smaker på: en hyggelig aroma, en fruktig, en gressaktig, en treaktig lukt er alle gode kvalitetsindikasjoner, og i tillegg gir det et hint om kvaliteten.

Utsikt fra eiendommen - Foto: Paolo Menchetti

Utsikt fra eiendommen – Foto: Paolo Menchetti

Den faktiske smakingen er en delikat sak, for du må ta kun et par dråper olje i munnen om gangen. Du lar dråpene hvile på leppene dine, setter glasset ned, og bruker tungen for å bevege oljen rundt i munnen, mot innsiden av kinnet og over tannkjøttet. Nå kan smakene variere avhengig av hvilke olivener som er brukt. Olivenen av aller høyest kvalitet, ekstra jomfruolje, gir en bitter, krydret ettersmak i halsen din. Olivenoljesmaking er en kunst som må læres, slik som alt annet og det tar tid å bli god.

Et neste er å se nærmere på hva slags mat oljen passer sammen med. Det er selvsagt mange som har meninger om dette. Er du villig til å bruke litt tid på dette, kan du finne gode sammensetninger og lage din egen liste.

Det første du må gjøre er å smake på de ulike oljene og dele dem opp i kategorier.
Fra de delikate, til de mer intense og til de med en spesielt vill smak. Finn frem noen forskjellige matvarer. De mest klassiske er brød, mozzarella og tomater. Du kan også prøve ut oljene sammen med ulikt kjøtt eller salater. Velg det du liker å spise med olivenolje.

Deretter kan du sette frem noen skåler og fylle dem med de olivenoljene du har valgt. Dypp maten i olivenoljen og fortsette å smake! Husk at smaken blir tydeligere hvis du puster gjennom nesen mens maten hviler på smaksløkene. Ta notater, inviter folk over til en kveld med god mat og utforsking av olivenolje. Snakk med andre om hva de liker og du vil se at du utvikler dine egne preferanser. Etterhvert vil du få nok kunnskaper til å ha lange samtaler med de som har oppnevnt seg selv til yrkets mestere: de italienske oljeprodusentene.

Produkter fra Azienda Agricola Poggione:

Kontakt oss dersom du ønsker å vite mer om gården Poggione, den deilige maten eller gårdsturismen deres.

Innlegget Olivenolje dukket først opp på Ditt Italia.

]]>
Massimiliano fra Poggione – Tilbake til fortidens bærekraftige landbruk https://dittitalia.no/produsenter/massimiliano-fra-poggione-tilbake-til-fortidens-baerekraftige-landbruk/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=massimiliano-fra-poggione-tilbake-til-fortidens-baerekraftige-landbruk Thu, 31 Oct 2019 22:04:09 +0000 https://dittitalia.no/?p=6997 De store markene til Azienda Agricola Poggione (Poggione-gården) er et vakkert syn. Gården ligger nær Sarteano, i de vakre åsene i sørlige Toscana. Her produserer de ekstra jomfru olivenolje av ypperste kvalitet, antikkens kornmel, friske grønnsaker og matlagings-sauser, samtidig som de driver et lite feriehjem for turister. Vi skal la eieren, Massimiliano Fe, sin entusiasme snakke for seg.

Innlegget Massimiliano fra Poggione – Tilbake til fortidens bærekraftige landbruk dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Massimiliano fra Poggione – Tilbake til fortidens bærekraftige landbruk

De store markene til Azienda Agricola Poggione (Poggione-gården) er et vakkert syn. Gården ligger nær Sarteano, i de vakre åsene i sørlige Toscana. Her produserer de ekstra jomfru olivenolje av ypperste kvalitet, antikkens kornmel, friske grønnsaker og matlagings-sauser, samtidig som de driver et lite feriehjem for turister. Vi skal la eieren, Massimiliano Fe, sin entusiasme snakke for seg.

Poggione-gården; 8 hektar olivenlunder og 8 hektar hvete. Det er også feriegården «Casa Olinto», alt sammen drevet av familien. Hvordan ble det så stort?

Vi har alltid arbeidet i området. Her i Toscana, på 80-tallet, var det mange som forlot eiendommene sine, først og fremst de mindre markene. De beholdt vanligvis husene sine og leiet ut markene. Når min far pensjonerte seg, gikk jeg over til å beholde et økende antall oliventrær og det var slik det hele begynte.

Olinto var min bestefar Pietros mellomnavn, han var også skomaker. Casa Olinto feriehjem var stedet hvor han hadde sitt laboratorium og kveget sitt. Vi gjorde det om til et feriehus passende for en liten gårdsferie. Min mor og søster er de som hjelper meg mest med det. Totalt sett er det å drive både gården og gårdsferietilbudet krevende, men vi er veldig stolte av arbeidet vårt.

Traktor i arbeid på en av olivenlundene til gården Poggione i Toscana

Traktor i arbeid på en av olivenlundene til gården Poggione i Toscana

Hvordan er familien din?

Det er mine foreldre Mario og Rosanna, så er det meg, min søster Raffaella og min kone Abby, fra Farnham, England, med våre to barn. Abby er den som fikk oss til å lese bøkene som startet det hele: Hvetemagen av William Davis og Kinastudien. Sistnevnte er en analyse som detaljert beskriver hvordan kineserne har forandret seg i løpet av de siste 40 årene med hensyn til diett- og helseutfordringer.

Bare i vår familie har min mor, søster og kone alle utviklet en form av hvete intoleranse. Jeg la merke til at et økende antall personer hadde problemer med å fordøye gluten. Dette fører med seg forskjellige medisinske utfordringer og konsekvenser, samt redusert livskvalitet. Vi fant ut at vi kunne finne en bedre måte som kunne hjelpe oss og som vi kunne dele med andre.

Og det var da du bestemte deg for å utvikle et nytt-men-gammelt produkt?

Ja. Vår forskning viste hvordan masseproduksjon hadde som mål å være glutenrikt, fordi det gir et høyere antall produkter og produktene er enklere å bearbeide. Genmanipulering, som praksis alltid har eksistert, handler om krysning av varianter av produkter for å lage nye. På 30-tallet fant forskere ut hvordan vi kunne bruke gammastråler for å innføre raskere og mer spesifikke endringer gjennom generasjoner og da tok det av. Resultatet ble at produsentene overvurderte kvantitet og forlot kvalitet.

Vi har gått i motsatt retning, på jakt etter eldre varianter med mindre gluten, og vi fant Abbondanza. Min bestefar pleide å si til meg at «arbeide på markene er ikke lønnsomt», noe som var sant på den tiden. De eldre, pensjonistene, i vårt område kan bekrefte at våre marker er steinet og Abbondanza gir noe slik som 100-200 kg/h. Moderne dyrkningsmetoder kan lett produsere åtte ganger så mye.

Massimiliano Fe fra gården Poggione blant oliventrærne

Massimiliano Fe fra gården Poggione blant oliventrærne

Du tror vi kan gjøre mye bedre enn bare å «lage mye», gjør du?

Slik jeg ser det, så er det bedre å ha et godt, sunt produkt i stedet for at det flyter over med noe som du ender opp med å kaste. Spesielt hvis det i det lange løp kan skape problemer. Vi trenger å gjøre en snuoperasjon, endre kulturen vår. Hva er poenget med å presse på så vi lager billioner av tonn med hvete, bare for å fôre dyrene?

Hvorfor lar vi kuene være inne og tvangsfôrer dem, mens vi kunne latt dem beite fritt og fôre seg selv? Jeg er sikker på at en ku som kan gå fritt rundt lever et bedre liv, et hederlig liv, og til slutt skaper en mye bedre Fiorentina-biff. Vi må ta et skritt tilbake og produsere bedre kvalitet, sunnere produkter.

Du virker svært opptatt av å redusere mengden avfall, hvilke andre metoder bruker du?

Mye av det vi gjør er designet med tanke på gjenvinning. Jeg liker de ekte markene hvor marihøner og meitemarker går fritt. Jeg tar barna med ut for å telle dem, fordi de er våre venner. Marihøner spiser bladlus og meitemarker frigjør dioksid under jorden, og gjør jorden mer fruktbar.

I fremtiden vurderer jeg å lage en hønsegård. Kyllinger er svært nyttige og helt naturlige å ha på gården. De hakker larvene til olivenfrukt-fluene, så vi slipper å bruke mye tid å bekjempe angrep. De spiser også det som vi ellers ville kaste. De er flotte. Dette prosjektet er foreløpig bare noe jeg tenker på, men i fremtiden, hvem vet.

Vi har mye jord tilgjengelig for produksjon, vi selger produktene våre til besøkende og til noen lokale butikker. Vannet kommer fra et naturlig utløp rett oppe i dalen. Naturen er vår beste allierte når det kommer til å lage det vi gjør. Alt som er jordbruksavfall, kan føres tilbake til systemet. Vi kjøpte en kompostkvern; avfallet fra beskjæring kan brukes til å lage trefliser, som i sin tur mater ovnene som varmer hjemmet vårt og feriegården Casa Olinto.

Massimiliano Fe fra gården Poggione og Jan Terje Melandsø fra Ditt Italia blant chili-buskene

Massimiliano Fe fra gården Poggione og Jan Terje Melandsø fra Ditt Italia blant chili-buskene

Og her kommer vi til gårdens ekstra jomfru olivenolje og matlagingssauser. Hva er historien bak dem?

De er oppkalt etter området. Belriguardo var en gammel etruskisk by. Det betyr «flott syn» og det er akkurat hva du får mot Cetona – utsikten, på klare dager, rekker helt til Roma. Oljen fra Belriguardo er krydret, takket være den rikelige kalksteinen i jorden.

Moggiano er bare litt lengre ned på den andre siden av byen. Det er der min far kommer fra og denne olivenoljen er mykere, mer delikat. Vi elsker å dryppe det på brødet og spise det, med litt salt eller litt tomatsaus.

Vår ekstra virgin olivenolje er kaldpresset samme dagen som de er høstet. Vi bruker ikke noe annet enn gjødsel for å gjødsle jorden. Og vi vil ikke kreve for mye av trærne våre. De eldre mennene skuler litt på oss for dette, men vi vil ikke presse treet med for mye beskjæring og andre metoder. Vi respekterer planten, og vi elsker hva den gir oss helt naturlig.

Min mor begynte å lage sauser av de produktene vi ikke kunne bruke, og etter å ha smakt på dem fant vi ut at de var altfor gode til å ikke være i butikken vår. Spesielt den krydrete sausen L’Incendiata selger virkelig godt. Det er en krydret saus jeg laget for meg selv, fordi jeg liker godt krydret mat. Og jeg ser at svært mange er enige med meg der!

Produkter fra Azienda Agricola Poggione:

Kontakt oss dersom du ønsker å vite mer om gården Poggione, den deilige maten eller gårdsturismen deres.

Innlegget Massimiliano fra Poggione – Tilbake til fortidens bærekraftige landbruk dukket først opp på Ditt Italia.

]]>
Giangiacomo fra Pomario – Med aner tilbake til Napoleon https://dittitalia.no/produsenter/giangiacomo-fra-pomario-med-aner-tilbake-til-napoleon/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=giangiacomo-fra-pomario-med-aner-tilbake-til-napoleon Tue, 18 Sep 2018 19:21:13 +0000 https://dittitalia.no/?p=3418 Den prisvinnende olivenoljen og vinen fra gården Pomario ved Piegaro, fremstilles av Spalletti Trivelli-familien. Dette er en stolt italiensk famile som kan spore sine røtter helt tilbake til den spede begynnelse av den italienske historien. Vi slår av en prat med eieren av Pomario, Giangiacomo Spalletti Trivelli.

Innlegget Giangiacomo fra Pomario – Med aner tilbake til Napoleon dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Giangiacomo fra Pomario – Med aner tilbake til Napoleon

Den prisvinnende olivenoljen og vinen fra gården Pomario ved Piegaro, fremstilles av Spalletti Trivelli-familien. Dette er en stolt italiensk famile, som kan spore sine røtter helt tilbake til den spede begynnelse av den italienske historien.

I denne artikkelen slår vi av en prat med eieren av Pomario, Giangiacomo Spalletti Trivelli. Han overtok den tidligere forlatte Pomario-gården i 2004, sammen med sin kone Susanna D’Inzeo. Gjennom hardt arbeid og mye pleie, har han ført denne fantastiske eiendommen tilbake til internasjonal anerkjennelse.

Først, din familie har direkte aner tilbake til keiser Napoleon sin familie, stemmer det?

Ja, min oldemors mormor var Carolina Bonaparte, en av Napoleons søstre. Spalletti Trivelli-familien flyttet mellom det som var den italienske hovedstaden i Italia på den tiden, fra Firenze til dagens Roma. Vi driver fremdeles luksushotellet Villa Spalletti Trivelli i Roma. Min far pleide å ha Cantina Spalletti di Rufina, som ble solgt til Cinzano.

Azienda Agricola Pomario - produksjon av vin og olivenolje - Foto: Paolo Menchetti

Azienda Agricola Pomario – produksjon av vin og olivenolje – Foto: Paolo Menchetti

Og det var slik du grunnla Pomario-gården?

Vi ønsket oss et sted som var i rimelig avstand til Roma, samtidig som vi lengtet etter litt ro og avslapping. En tommelfingerregel var at kjøreturen ikke skulle ta mer enn en og en halv time. Vi fant Pomario, og både min kone og jeg forelsket oss fullstendig i stedet og omgivelsene.

Det var en svært medtatt gård, men stedet hadde en slags magisk atmosfære. Dette var i 2004, og offisielt ble eierskapet overført til oss i 2005. Vi startet umiddelbart arbeidet med restaurering av huset og kulturlandskapet.

Familien min har alltid vært aktiv innen vinbransjen, og produksjon av oliven og olivenolje hører naturlig til som en bigeskjeft. Oliventrær blir også produktive og lønnsomme raskere enn vinrankene. En viktig grunn var også at noen av de oliventrærne som allerede stod på eiendommen hadde klart seg overraskende bra, selv etter mange år med neglisjering. Vår agronom Federica De Santis, hjalp oss med å spisse innsatsen mot å få vinmarkene og olivenområdene tilbake i god form.

Prøvesmaking av vin - Foto: Paolo Menchetti

Prøvesmaking av vin – Foto: Paolo Menchetti

Noe utrolig vi oppdaget i denne prosessen var et “hemmelig” oliventrefelt omkranset av skog. I løpet av årenes løp, hadde skogen rundt Pomario krøpet nærmere huset. Da vi oppdaget dette, startet vi øyeblikkelig en diskusjon med Guardia Forestale. Målet var å få feltet tilbake i produksjon igjen, og da de godtok dette hadde vi tilgang til planter som var tre tiår gamle. De hadde overlevd selv den berømte frostperioden i 1985.

Pomario har tre hovedfelt med oliventrær som produserer forskjellige typer kvalitetsoliven. På feltet i skogen må frukten samles raskere, og tendensen er at denne frukten produserer olivenolje av den aller ypperste kvaliteten.

Azienda Agricola Pomario - olivenlund - Foto: Paolo Menchetti

Azienda Agricola Pomario – olivenlund – Foto: Paolo Menchetti

Hvordan er prosessen som fører til den aller beste olivenoljen?

Da vi først begynte, fraktet vi olivenfruktene våre til en nærliggende olivenpresse. Her måtte vi levere frukten tidlig om morgen. Dermed måtte vi høste inn avlingen kvelden før, og oppbevare dem i kasser natten over. En slik lagring gjør at frukten blir mer syrlig og dermed får dårligere kvalitet.

Vi investerte forholdvis raskt, i 2011, i vår egen olivenpresse. Nå presser vi oliven innen to timer etter innhøstning. Vi hadde allerede alt på plass som trengtes for å bli anerkjent som en produsent av økologisk olivenolje. Derfor ba vi om, og mottok sertifiseringen på dette i samme tidsperiode.

Høsting av oliven - Foto: Azienda Agricola Pomario

Høsting av oliven – Foto: Azienda Agricola Pomario

Å ha vår egen presse har selvsagt ført til at oljekvaliteten har skutt i været. Vi er stolte over å ha blitt tildelt æresbevisningen “3 blad” av Gambero Rosso (gullstandarden innen italienske matguider). Vi mottok en sølvmedalje og en bronsemedalje fra AVPA, i Paris, 2016 og 2017.

Vår tre felt: den lavtliggende, den høytliggende og den som var i skogen, har blandete varianter av Leccino, Frantoio og Moraiolo, slik det var vanlig før i tiden. Så olivenoljen vår er for øyeblikket en fantastisk blanding av det aller mest smakfulle. Vi presser oljen fra de tre områdene separat, og bruker deretter oljen med den høyeste kvaliteten som en base. Denne basen blandes deretter med de andre etter behov. Vi beholder resten av olivenoljen selv, for vår egen personlige nytelses skyld.

Olivenolje på brød - pane e olio - Foto: Luca Barelli

Olivenolje på brød – pane e olio – Foto: Luca Barelli

Vi er svært stolte av å kunne si at gården er liten og familiebasert. Vi har ikke en ekstremt stor produksjon, men vår suksess er helt utrolig. I dag har vi klienter fra hele verden. Folk fra USA, Storbritannia og resten av Europa ringer oss, for å reservere olivenolje til neste år.

Det er blitt slik at vi selger nesten hele vår nåværende produksjon før vi har rukket å lage den. Jeg er glad for at folk fra hele verden stoler så mye på oss og vår evne til å levere ekte kvalitet – gourmet-olivenolje.

Utsikt fra eiendommen - Foto: Paolo Menchetti

Utsikt fra eiendommen – Foto: Paolo Menchetti

Hva er dine fremtidsplaner for olivenoljen? Har du planer om å produsere monovariatal olje fremover?

Vi vurderer dette – helt klart. Vi er fremdeles en liten bedrift, med en presse som produserer noe slikt som 100 kg/t for øyeblikket. Hvis vi ser at det er økonomisk forsvarlig, vil vi investere i en større presse for å doble eller tredoble produksjonen. Vi jobber allerede med å plante nye trær på nye marker, for å kunne øke produksjonen og tilfredsstille en større kundegruppe.

De nye markene vil bli moderne arrangert, oppdelt etter tretype, og vil bruke noen år på å nå ønsket produksjonskapasitet. Så vi utelukker ikke at vi i fremtiden kan begynne å produsere monovarietal olivenolje igjen, hvis vi anser at det er verdt det.

Vinkjeller - Foto: Paolo Menchetti

Vinkjeller – Foto: Paolo Menchetti

Allerede nå skjer det mye på gården vår: Vi driver totalt 8 hektar med vinmarker, og fra disse produseres det seks forskjellige viner. Vårt enslige hektar som er dedikert til “Muffato delle streghe”, blir høstet flere ganger helt frem til slutten av november.

Dette resultatet er svært tilfredstillende, og vi er veldig godt fornøyde. Vi hadde et stort antall turister som besøkte området vårt sist sommer, og mange tok turen opp i vårt smaksrom for å smake på vinene.

“Å dele dette stedets magi og det magiske ved Italia selv, handler ikke bare om vår egen stolthet, men det er også bra for hele landet.”

Rom for smaking av vin og olivenolje - Foto: Luca Barelli

Rom for smaking av vin og olivenolje – Foto: Luca Barelli

Et utvalg av viner - Foto: Paolo Menchetti

Et utvalg av viner – Foto: Paolo Menchetti

Produkter fra Azienda Agricola Pomario:

Kontakt oss dersom du ønsker å vite mer om gården Pomario, vinturer eller olivenolje.

Innlegget Giangiacomo fra Pomario – Med aner tilbake til Napoleon dukket først opp på Ditt Italia.

]]>
Safran-festival i landsbyen Città della Pieve – Zafferiamo https://dittitalia.no/arrangementer/safran-festival-i-landsbyen-citta-della-pieve-zafferiamo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=safran-festival-i-landsbyen-citta-della-pieve-zafferiamo Thu, 05 Jul 2018 20:40:05 +0000 https://dittitalia.no/?p=3122 I løpet av tre oktoberdager hvert år, feires blomstringen av safran i den koselige landsbyen Città della Pieve i Umbria. Den lokale festen kalles kledelig nok for Zafferiamo, selvsagt etter det italienske ordet for denne dyrebare krokusblomsten: zafferano.

Innlegget Safran-festival i landsbyen Città della Pieve – Zafferiamo dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Safran-festival i landsbyen Città della Pieve – Zafferiamo

I løpet av tre oktoberdager hvert år, feires blomstringen av safran i den koselige landsbyen Città della Pieve i Umbria. Den lokale festen kalles kledelig nok for Zafferiamo, selvsagt etter det italienske ordet for denne dyrebare krokusblomsten: zafferano.

Safran er et eksklusivt krydder med en lang historie

Både den lokale befolkningen og turister fra fjern og nær inviteres til å bli bedre kjent med dette smakfulle og eksklusive krydderet, som opprinnelig kom fra Lilleasia til regionen Umbria i Sentral-Italia. Som gjest kan du delta i mange nye og spennende aktiviteter, og det inkluderer innhøsting, fjerning av trådene (grifler) inne i blomsten og selve tørkingen av disse, som blir til krydder.

Spennende produkter av safran

Spennende produkter av safran

Matkurs med eksperthjelp

Er du glad i å lage mat, eller har du bare lyst til å prøve deg? Da kan du delta på lærerike matkurs, der dere bruker safran som en viktig ingrediens.

Spesielt populært er kurset der man får prøve seg på håndlaget pasta med safrankrydder. Lokale stjernekokker viser deg med stolthet hvordan og hvorfor safran har blitt en verdifull ingrediens i lokale matretter.

Kanskje lærer de bort noen av hemmelighetene sine, slik at du kan briljere med disse når du kommer hjem?

Matkurs: Håndlaget pasta med safran

Matkurs: Håndlaget pasta med safran

Mange spennende lokale produkter

Produsenter fra nærområdet er også tilstede i hele landsbyen, med sine tilbud og eksempler på bruk av dette historiske krydderet.

Hos disse leverandørene vil du finne mange matvarer og produkter, som selges med smak og tilsetning av safran. Du vil garantert få noen overraskelser.

Hva sier du til å prøve smaken av safran i risotto, sjokolade, oster, likører, honning, øl, og kjøtt? Eller hva med en ekte safransepe til badet hjemme?

Safransepe og safranrisotto

Safransepe og safranrisotto

Fargestoff i særklasse

Kanskje du er kunsterisk anlagt? Bli med og bruk safran som fargestoff og lær hvordan du kan male egne kunstverk med denne fargen, da vel. NB. Også tillatt for nybegynnere.

Har du lyst til å prøve deg på farging av garn og klær, kan du også få hjelp til det.

Lokale artister og kunstnere er selvsagt også tilstede i festivalperioden med sine produkter og kunstverk. Ikke glem å hilse på de hyggelige og gjestfrie deltakerne i Laboratorio Terrarte, som også har en egen utstilling på området i tillegg til verkstedet i Via Roma 20.

Luca Sberna - Laboratorio Terrarte - Citta della Pieve

Luca Sberna – Laboratorio Terrarte

Piazza Plebiscito

Etterhvert blir det kanskje på tide med en pust i bakken?

Før eller senere kommer du frem til torget Piazza Plebiscito, som er fullt av salgsboder og liv og røre.

Her i kan du sette deg ned ved en av de koselige utekafeene i kanten av torget, og nippe til din espresso eller forfriskende drikke, mens du nyter atmosfæren og folkelivet.

Salgsboder på torget Piazza Plebiscito - Zafferiamo - Città della Pieve

Salgsboder på torget Piazza Plebiscito – Zafferiamo – Città della Pieve

Consorzio Il Croco di Pietro Perugino

Safranfestivalen arrangeres av “Consorzio Il Croco di Pietro Perugino”, og dette konsortiet ser ikke bare Zafferiamo som en mulighet for promotering og salg.

Først og fremt er de opptatt av at man hele tiden skal forbedre selve produktet safran og kvaliten på det som plantes og høstes inn.

Selvsagt har derfor Citta della Pieve sitt eget “Safranhus”. Det ligger i Via Pietro Vannucci 31.

Her kan du lære alt om alle fasene i safrankrokusen og krydderet sitt liv. I tillegg er det utstilt en del produkter av safran fra lokale produsenter.

Safranhuset - La Casa dello Zafferano

Safranhuset – La Casa dello Zafferano

Zafferiamo 2018 arrangeres i perioden 19-21. oktober.

Her kan du lese om noe av det som foregår:

Fredag

  • Piazza Matteotti: Åpning av arrangementet.
    Markedsbodene på Piazza Plebiscito er åpne til kl. 20.00.
    Mange utstillinger, kurs og workshops på festivalområdet hele dagen.
    Demonstrasjon av veving med garn farget med safran.
  • Piazza Matteotti (Området for mat): Vi ønsker safrankrydderet velkommen.
    Gratis smaksprøver på matprodukter med safran, organisert av “Consorzio Produttori Zafferano di Città della Pieve”.

Lørdag

  • Markedsbodene på Piazza Plebiscito holder åpent.
    Mange utstillinger, kurs og workshops på festivalområdet hele dagen.
  • Piazza Plebiscito: Felles avreise for de som ønsker å gå stien fra det historiske sentrum frem til den urbane blomsterhagen med safran, “Orto del Seminario”.
  • Piazza Matteotti: Tørking av safran
  • Piazza Matteotti (Området for mat):
    Matkurs og workshop i håndlaget pasta, “Mani in pasta”.
    Presentasjon av kaker og aperitiffer basert på safran.
  • Presentasjoner og smaksprøver på søte produkter og iskrem.
    En historisk gjennomgang av safrankrydderets plass i matlagingen.
  • Demonstrasjon av malerkunsten.
    Presentasjon av kunstverk laget av terrakotta ved Laboratorio Terrarte.
  • Palazzo Corgna: Demonstrasjon på farging av stoffer og garn.
  • Palazzo Orca: Bankett med mat av safran helt fra Etruskernes til Renessansens tid.
    Kun bordreservasjon. Ta kontakt med Palazzo Orca direkte for å bestille bord.

Søndag

  • Markedsbodene på Piazza Plebiscito holder åpent.
  • Piazza Plebiscito: Felles avreise for de som ønsker å gå stien fra det historiske sentrum frem til den urbane safrankrokushagen, “Orto del Seminario”.
  • Piazza Matteotti: Tørking av safran
  • Piazza Matteotti (Området for mat):
    Matkurs og workshop i håndlaget pasta, “Mani in pasta”.
    Presentasjon av kaker og aperitiffer.
  • Presentasjoner og smaksprøver på søte produkter og iskrem.
  • Foredrag om de helseforebyggende egenskapene til middelhavsmat. Ved ernæringsekspert ANT Deborah Scarcella.
  • Matlaging: Presentasjon og smaksprøver i regi av “Ristorante Bistrot del Duca Città della Pieve”.

Workshops, utstillinger og salg fra markedsboder frem til kl. 20.00

Les mer om om konsortiet “Il Croco di Pietro Perugino”, safran og landsbyen Citta della Pieve:

http://www.cittadellapieve.org
http://cittadellapieveumbriaitaly.it/city-map/

Program for Zafferiamo 2018:

Zafferiamo 2018 program 1
Zafferiamo 2018 program 2

Kontakt oss dersom du ønsker å vite mer om Zafferiamo og Citta della Pieve.

Agriturismo Cornieto

Loc. Cornieto, 2
05017 Monteleone di Orvieto
Terni

Azienda Agricola Poggiovalle

Fraz. Poggiovalle
06062 Ponticelli Città della Pieve
Perugia

Pomario

Loc. Pomario
06066 Piegaro
Perugia

Tenuta Vitalonga

Strada Montiano, 10
05016 Ficulle
Terni

Podere Fontesecca

Loc. Fontesecca, 30
06062 Città della Pieve
Perugia

Castello di Montegiove

Via Beata Angelina, 1
05010 Montegiove
Terni

Caseificio Fontemanna

Via Colombo 30
Colle San Paolo
06068 Panicale
Perugia

BastianBirraio

Via E. dal Pozzo, 103
06126 Perugia

Birrificio Centolitri

Loc. Canneti 32
05023 Baschi
(TR)

Azienda Agricola Poggione

Via del Poggione, 1
53407 Sarteano
Siena

Italiana Liquori e Natura S.R.L

Via Pescara, 4
06089 Pontenuovo di Torgiano
Perugia

Antheia

Vocabolo Sassara, 1
05017 Monteleone d’Orvieto
Terni

Podere della Quercia

Località Corgiolano
06062 Città della Pieve
Perugia

Voglie di Bosco Moretti

Via delle Orchidee, 2
05015 Fabro
Terni

Podere Umbro

Vocabolo Acquaiole, 6
06062 Città della Pieve
Perugia

Città della Pieve

Città della Pieve
Perugia

Innlegget Safran-festival i landsbyen Città della Pieve – Zafferiamo dukket først opp på Ditt Italia.

]]>
Pistasjkake https://dittitalia.no/oppskrifter/pistasjkake/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pistasjkake Sun, 17 Jun 2018 12:30:19 +0000 https://dittitalia.no/?p=2280 Pistasjkake smaker skikkelig godt både til hverdag og fest. Overrask gjestene dine ved å lage i stand en smakfull kake med pistasjnøtter til festen eller sammenkomsten. Det er det helt sikkert noen av gjestene dine som ikke har smakt før!

Innlegget Pistasjkake dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Pistasjkake

Pistasjkake smaker skikkelig godt både til hverdag og fest. Overrask gjestene dine ved å lage i stand en smakfull kake med pistasjnøtter til festen eller sammenkomsten. Det er det helt sikkert noen av gjestene dine som ikke har smakt før!

Kake med pistasjnøtter
Skriv ut

Pistasjkake

Forberedelsestid 20 minutter
Koke-/steketid 40 minutter
Totaltid 1 hour
Porsjoner 8

Ingredienser

  • 6 stk egg
  • 300 g pistasjpulver
  • 100 g mel, type 00
  • 250 g sukker
  • 150 g smør
  • 1/2 glass melk
  • litt bakepulver
  • hakkede pistasjnøtter

Instruksjoner

  • Pisk egg og sukker sammen til du får en myk, lett og skummende krem - minst 10 minutter.
  • Gjør smøret mykt, og bland inn dette.
  • Tilsett og bland inn mel, pistasjpulver og bakepulver. 
  • Helt til slutt blander du inn melken.
  • Ha smør og mel på innsiden av en kakeform og hell oppi.
  • Stek ved 180 grader C i ca 40 minutter. Ikke åpne stekeovnen de første 30 minuttene. 
    Bruk en tannpirker el. for å sjekke når kaken er ferdig (tannpirkeren er tørr).
  • Pynt kaken med hakkede pistasjnøtter.

Produkter som passer til denne oppskriften:

Innlegget Pistasjkake dukket først opp på Ditt Italia.

]]>
Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus https://dittitalia.no/oppskrifter/pasta-med-pistasj-og-bacon-i-flotesaus/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pasta-med-pistasj-og-bacon-i-flotesaus Sun, 13 May 2018 12:51:44 +0000 https://dittitalia.no/?p=2259 Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus er en smakfull pastavariant, som du kanskje ikke har prøvd før? Bruk denne oppskriften dersom du ønsker en ekstra god smak på de tradisjonelle pastarettene dine!

Innlegget Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus

Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus er en smakfull pastavariant, som du kanskje ikke har prøvd før?

Bruk denne oppskriften dersom du ønsker en ekstra god smak på de tradisjonelle pastarettene dine.

Pistasj er en skikkelig smaksforsterker som passer utmerket i mange sammenhenger!

Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus
Skriv ut

Oppskrift på pasta med pistasj og bacon i fløtesaus

Forberedelsestid 25 minutter
Koke-/steketid 20 minutter
Totaltid 45 minutter
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 400 g pasta
  • 300 ml matfløte
  • 150 g bacon, ev. i terninger
  • 1 stk liten løk
  • 100 g pistasjpulver
  • olivenolje, kaldpresset jomfruolje
  • litt salt
  • hakkede pistasjnøtter

Instruksjoner

  • Kok opp pasta i rikelig med lettsaltet vann i en passelig stor gryte.
    Tørket pasta er ferdig kokt etter ca. 8 minutter.
    Fersk pasta trenger bare halvparten så lang tid.
  • Stek finhakket løk i en stekepanne sammen med olivenolje.
    Legg i bacon og fortsett stekingen til fargen blir gyllenbrun.
  • Senk varmen og tilsett først matfløten, etterfulgt av pistasjpulver to minutter senere.
    Bland sammen til kremen får et grønnskjær.
  • Når pastaen er ferdigkokt, heller du av vannet, og putter den i stekepannen med saus.
    Rør dette sammen over svak varme.
  • Dryss hakkede pistasjnøtter over før pastaen serveres til en passende rett.

Tips til pasta med pistasj og bacon i fløtesaus

Bruk gjerne parmigiano og sort pepper i tillegg til denne oppskriften. Tilsett både underveis når du rører inn pastaen i stekepannen, og som garnityr. Alt etter smak, naturligvis!

Produkter som passer til denne oppskriften:

Innlegget Pasta med pistasj og bacon i fløtesaus dukket først opp på Ditt Italia.

]]>
Matgaver til ansatte som takk for innsatsen https://dittitalia.no/smatt-og-stort/matgaver-til-ansatte-som-takk-for-innsatsen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=matgaver-til-ansatte-som-takk-for-innsatsen Sun, 06 May 2018 21:08:38 +0000 https://dittitalia.no/?p=2227 Matgaver til ansatte er en populær påskjønnelse for god arbeidsinnsats. Kjøp smakfulle og unike matgaver fra Italia til dine medarbeidere. Se våre førsteklasses produkter fra Toscana, Umbria og Sicilia, som kan deles med familie og venner både til hverdag og fest.

Innlegget Matgaver til ansatte som takk for innsatsen dukket først opp på Ditt Italia.

]]>

Matgaver til ansatte som takk for innsatsen

Matgaver til ansatte er populært hos alle i bedriften når virksomheten skal markere milepæler og avslutninger. De fleste ledere og beslutningstagere ønsker nettopp å kjøpe noe spesielt til sine medarbeidere for å påskjønne deres arbeidsinnsats og resultater.

Dette er mest vanlig før julehøytiden eller på sommerfesten når halvåret går mot slutten og ferien nærmer seg. Samtidig gir dette arbeidstakerne en bekreftelse på at de er betydningsfulle og har verdi for bedriften.

I forkant av beslutninger som gjelder innkjøp, gjør kanskje også bedriften din noen betraktninger knyttet til hva dere skal kjøpe nettopp dette året?

Firmagaven skal være spesiell

Ikke bare må gaven deres være populær når den deles ut, men den må også komme til nytte for den ansatte som skal ta den i bruk. Kanskje er det også et ønske at gaven dere gir bort skal være litt eksklusiv og unik?

Matgaver til ansatte fra Ditt Italia kan oppfylle disse ønskene på mange måter.

Italienske matgaver til ansatte

Gavene du finner hos oss er komponert slik at de skal kunne brukes i sammenheng med hverandre eller passe til et tema. Dette er ekte italienske produkter i særklasse fra Toscana, Umbria og Sicilia.

Alle varene kommer fra små, lokale leverandører som vi er stolte av å kjenne personlig.

Er du og bedriften din på utkikk etter noen spesielle gaver til en spesiell sammenheng? Vi skreddersyr gjerne matgaver som passer til dine behov.

Husk at kanskje det beste med matgaver til ansatte, er den gleden dine medarbeidere har når de deler gaven med familie og venner.

Er du på jakt etter matgaver til ansatte?

Hos Ditt Italia finner du det du trenger av unike og smakfulle italienske matgaver. Dette er autentisk og tradisjonsrik mat, og det betyr firmagaver i særklasse til dine forretningsforbindelser og ansatte.

Kontakt oss allerede i dag for en hyggelig prat om spennende matgaver til dine ansatte!

Innlegget Matgaver til ansatte som takk for innsatsen dukket først opp på Ditt Italia.

]]>