Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/4/d/dittitalia/wp-config.php on line 96

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/4/d/dittitalia/wp-config.php on line 97
Giangiacomo fra Pomario - Med aner tilbake til Napoleon - Ditt Italia

Giangiacomo fra Pomario – Med aner tilbake til Napoleon

Produsenter

Den prisvinnende olivenoljen og vinen fra gården Pomario ved Piegaro, fremstilles av Spalletti Trivelli-familien. Dette er en stolt italiensk famile, som kan spore sine røtter helt tilbake til den spede begynnelse av den italienske historien.

I denne artikkelen slår vi av en prat med eieren av Pomario, Giangiacomo Spalletti Trivelli. Han overtok den tidligere forlatte Pomario-gården i 2004, sammen med sin kone Susanna D’Inzeo. Gjennom hardt arbeid og mye pleie, har han ført denne fantastiske eiendommen tilbake til internasjonal anerkjennelse.

Først, din familie har direkte aner tilbake til keiser Napoleon sin familie, stemmer det?

Ja, min oldemors mormor var Carolina Bonaparte, en av Napoleons søstre. Spalletti Trivelli-familien flyttet mellom det som var den italienske hovedstaden i Italia på den tiden, fra Firenze til dagens Roma. Vi driver fremdeles luksushotellet Villa Spalletti Trivelli i Roma. Min far pleide å ha Cantina Spalletti di Rufina, som ble solgt til Cinzano.

Azienda Agricola Pomario - produksjon av vin og olivenolje - Foto: Paolo Menchetti

Azienda Agricola Pomario – produksjon av vin og olivenolje – Foto: Paolo Menchetti

Og det var slik du grunnla Pomario-gården?

Vi ønsket oss et sted som var i rimelig avstand til Roma, samtidig som vi lengtet etter litt ro og avslapping. En tommelfingerregel var at kjøreturen ikke skulle ta mer enn en og en halv time. Vi fant Pomario, og både min kone og jeg forelsket oss fullstendig i stedet og omgivelsene.

Det var en svært medtatt gård, men stedet hadde en slags magisk atmosfære. Dette var i 2004, og offisielt ble eierskapet overført til oss i 2005. Vi startet umiddelbart arbeidet med restaurering av huset og kulturlandskapet.

Familien min har alltid vært aktiv innen vinbransjen, og produksjon av oliven og olivenolje hører naturlig til som en bigeskjeft. Oliventrær blir også produktive og lønnsomme raskere enn vinrankene. En viktig grunn var også at noen av de oliventrærne som allerede stod på eiendommen hadde klart seg overraskende bra, selv etter mange år med neglisjering. Vår agronom Federica De Santis, hjalp oss med å spisse innsatsen mot å få vinmarkene og olivenområdene tilbake i god form.

Prøvesmaking av vin - Foto: Paolo Menchetti

Prøvesmaking av vin – Foto: Paolo Menchetti

Noe utrolig vi oppdaget i denne prosessen var et “hemmelig” oliventrefelt omkranset av skog. I løpet av årenes løp, hadde skogen rundt Pomario krøpet nærmere huset. Da vi oppdaget dette, startet vi øyeblikkelig en diskusjon med Guardia Forestale. Målet var å få feltet tilbake i produksjon igjen, og da de godtok dette hadde vi tilgang til planter som var tre tiår gamle. De hadde overlevd selv den berømte frostperioden i 1985.

Pomario har tre hovedfelt med oliventrær som produserer forskjellige typer kvalitetsoliven. På feltet i skogen må frukten samles raskere, og tendensen er at denne frukten produserer olivenolje av den aller ypperste kvaliteten.

Azienda Agricola Pomario - olivenlund - Foto: Paolo Menchetti

Azienda Agricola Pomario – olivenlund – Foto: Paolo Menchetti

Hvordan er prosessen som fører til den aller beste olivenoljen?

Da vi først begynte, fraktet vi olivenfruktene våre til en nærliggende olivenpresse. Her måtte vi levere frukten tidlig om morgen. Dermed måtte vi høste inn avlingen kvelden før, og oppbevare dem i kasser natten over. En slik lagring gjør at frukten blir mer syrlig og dermed får dårligere kvalitet.

Vi investerte forholdvis raskt, i 2011, i vår egen olivenpresse. Nå presser vi oliven innen to timer etter innhøstning. Vi hadde allerede alt på plass som trengtes for å bli anerkjent som en produsent av økologisk olivenolje. Derfor ba vi om, og mottok sertifiseringen på dette i samme tidsperiode.

Høsting av oliven - Foto: Azienda Agricola Pomario

Høsting av oliven – Foto: Azienda Agricola Pomario

Å ha vår egen presse har selvsagt ført til at oljekvaliteten har skutt i været. Vi er stolte over å ha blitt tildelt æresbevisningen “3 blad” av Gambero Rosso (gullstandarden innen italienske matguider). Vi mottok en sølvmedalje og en bronsemedalje fra AVPA, i Paris, 2016 og 2017.

Vår tre felt: den lavtliggende, den høytliggende og den som var i skogen, har blandete varianter av Leccino, Frantoio og Moraiolo, slik det var vanlig før i tiden. Så olivenoljen vår er for øyeblikket en fantastisk blanding av det aller mest smakfulle. Vi presser oljen fra de tre områdene separat, og bruker deretter oljen med den høyeste kvaliteten som en base. Denne basen blandes deretter med de andre etter behov. Vi beholder resten av olivenoljen selv, for vår egen personlige nytelses skyld.

Olivenolje på brød - pane e olio - Foto: Luca Barelli

Olivenolje på brød – pane e olio – Foto: Luca Barelli

Vi er svært stolte av å kunne si at gården er liten og familiebasert. Vi har ikke en ekstremt stor produksjon, men vår suksess er helt utrolig. I dag har vi klienter fra hele verden. Folk fra USA, Storbritannia og resten av Europa ringer oss, for å reservere olivenolje til neste år.

Det er blitt slik at vi selger nesten hele vår nåværende produksjon før vi har rukket å lage den. Jeg er glad for at folk fra hele verden stoler så mye på oss og vår evne til å levere ekte kvalitet – gourmet-olivenolje.

Utsikt fra eiendommen - Foto: Paolo Menchetti

Utsikt fra eiendommen – Foto: Paolo Menchetti

Hva er dine fremtidsplaner for olivenoljen? Har du planer om å produsere monovariatal olje fremover?

Vi vurderer dette – helt klart. Vi er fremdeles en liten bedrift, med en presse som produserer noe slikt som 100 kg/t for øyeblikket. Hvis vi ser at det er økonomisk forsvarlig, vil vi investere i en større presse for å doble eller tredoble produksjonen. Vi jobber allerede med å plante nye trær på nye marker, for å kunne øke produksjonen og tilfredsstille en større kundegruppe.

De nye markene vil bli moderne arrangert, oppdelt etter tretype, og vil bruke noen år på å nå ønsket produksjonskapasitet. Så vi utelukker ikke at vi i fremtiden kan begynne å produsere monovarietal olivenolje igjen, hvis vi anser at det er verdt det.

Vinkjeller - Foto: Paolo Menchetti

Vinkjeller – Foto: Paolo Menchetti

Allerede nå skjer det mye på gården vår: Vi driver totalt 8 hektar med vinmarker, og fra disse produseres det seks forskjellige viner. Vårt enslige hektar som er dedikert til “Muffato delle streghe”, blir høstet flere ganger helt frem til slutten av november.

Dette resultatet er svært tilfredstillende, og vi er veldig godt fornøyde. Vi hadde et stort antall turister som besøkte området vårt sist sommer, og mange tok turen opp i vårt smaksrom for å smake på vinene.

“Å dele dette stedets magi og det magiske ved Italia selv, handler ikke bare om vår egen stolthet, men det er også bra for hele landet.”

Rom for smaking av vin og olivenolje - Foto: Luca Barelli

Rom for smaking av vin og olivenolje – Foto: Luca Barelli

Et utvalg av viner - Foto: Paolo Menchetti

Et utvalg av viner – Foto: Paolo Menchetti

Produkter fra Azienda Agricola Pomario:

Kontakt oss dersom du ønsker å vite mer om gården Pomario, vinturer eller olivenolje.